Koken en stoken op je kampeerplek

Hoe kan je veilig barbecueën op je kampeerplek? Waar mag je wel of niet stoken? En wat betekent natuurbrandrisico fase 2 voor jouw verblijf op het natuurkampeerterrein?

Veilig koken en barbecueën

Onze natuurkampeerterreinen liggen midden in de natuur. Dat zorgt voor de mooiste kampeerplekken, maar brengt soms ook risico's met zich mee. Om het voor jou, anderen en de natuur veilig te houden, hebben we een aantal regels als het gaat om barbecueën op het kampeerterrein.

 

  • Plaats de barbecue minimaal 30 cm boven de grond en voorkom brandplekken op het terrein
  • Gebruik geen licht ontvlambare vloeistoffen bij het aansteken
  • Zorg voor toezicht van een meerderjarige én een emmer water in de buurt
  • Gebruik de barbecue alleen voor het bereiden van eten, niet als stookplaats. 
    Wil je na het eten nog een vuurtje stoken? Dan kan dat bij de vuurhut
  • Blus na afloop de nog smeulende resten met water
  • Gooi as en houtskool niet in de natuur, maar bijv. in de bak bij de vuurhut

 

Goed om te weten: op de natuurkampeerterreinen Nieuw Soerel, Drie, Zanderdennen, Groesbeek, Cokse Heide en Lange Paal mag je niet koken/barbecueën op kolen of briketten. Op de andere terreinen kan dit wel. Maar houd altijd de actuele informatie op het terrein goed in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale boswachter op. Het kan namelijk zo zijn dat in verband met natuurbrandrisico er toch (tijdelijk) andere regels gelden.

Stoken op je kampeerplek

Geeft ’s avonds een vuurtje stoken jou het ultieme kampeergevoel? Dat snappen we goed. Daarom hebben bijna al onze natuurkampeerterreinen een centrale vuurhut of stookplaats waar je samen kunt genieten van een knapperend vuurtje.

 

Onze natuurkampeerterreinen liggen midden in de natuur. Waar we rust en ruimte willen bieden aan de vele kampeergasten die ons elk jaar weer bezoeken. Om de terreinen mooi te houden en overlast te voorkomen, is vuur stoken op je eigen plek tijdens het kampeerseizoen (van 30 maart tot eind oktober) niet toegestaan. Wil je koken op open vuur, dan kan dat bij de centrale vuurhut of stookplaats.

 

Dit geldt voor al onze natuurkampeerterreinen, behalve één.

Voor de échte liefhebbers is alleen op natuurkampeerterrein De Veenkuil een vuurtje stoken op de eigen kampeerplek toegestaan tijdens het kampeerseizoen. En tijdens het winterkamperen van 1 november t/m 31 maart mag je stoken op je kampeerplek op De Vlagberg, Borger en De Veenkuil. Hieronder een paar regels, zodat je tijdens het stoken de kampeerplek niet beschadigt en je buurman niet uitrookt: 

 

  • Maak gebruik van een dichte vuurschaal op pootjes die minimaal 30 cm boven de grond staat (geen open vuurkorf en niet direct op de grond). Op natuurkampeerterrein De Veenkuil zijn er vuurschalen op pootjes te huur. Vraag er naar bij de boswachter.
  • Neem zelf hout mee, koop het in de omgeving of indien mogelijk bij de boswachter. Hout sprokkelen in de natuur is niet de bedoeling
  • Gebruik alleen droog hout om rookoverlast te voorkomen
  • Hou tijdens het stoken altijd een emmer water in de buurt
  • Wacht met stoken in ieder geval tot 16.00 uur, zodat het kampeerterrein een groot deel van de dag vrij is van rook
  • Gooi het overgebleven as en houtskool de volgende dag niet in de natuur, maar bijv. in een van de vuurbakken van de gemeenschappelijke stookplek of vuurhut

 

Ook op bij De Veenkuil en/of tijdens het winterkamperen kan het voorkomen dat er (tijdelijk) niet gestookt mag worden. Bijvoorbeeld als er een verhoogd natuurbrandrisico is. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale boswachter. Ontstaat er door het stoken schade aan de kampeerplek, dan kunnen er herstelkosten in rekening gebracht worden.

Natuurbrandrisico

Misschien heb je er al eens over gehoord, natuurbrandrisico fase 1 en fase 2. Het is de methode waarmee wordt aangeven hoe groot het risico is op natuurbranden in een bepaald gebied. Fase 1 is het gebruikelijke risico, fase 2 betekent een verhoogd risico. In het laatste geval moeten we extra voorzicht zijn met vuur.

 

Om die reden mag je bij natuurbrandrisico fase 2 niet meer koken of barbecueën op houtskool of briketten. Op gas of elektriciteit mag wel. Een vuurtje stoken in de vuurhut kan tijdens fase 2 helaas ook niet. Houd de actuele informatie op terrein in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale boswachter. 

 

Zelf checken?

Op www.natuurbrandrisico.nl kun je zelf kijken welke fase op dat moment geldt voor jouw kampeerterrein. Dan kan je bijvoorbeeld voor vertrek al besluiten of je de barbecue of het gaspitje meeneemt.

"Tijdens natuurbrandrisico fase 2 mag je niet meer barbecueën op houtskool of briketten."